Monitor (397)

Ukupno 397
Uredi

Rezultati: 397

Najpopularniji proizvodi

U kategoriji slijedeći brandovi su dostupni: Acer, Aoc, Apple, Asus, Benq, Dell, Gaba, Gigabyte, Hp, Huawei, Lenovo, Lg, Msi, Philips, Razer, Samsung, Viewsonic, Xiaomi

 

Izbor monitora

Pri kupnji monitora nažalost većinom pridajemo premalo pozornosti, a zapravo je najvažniji jer ćemo ga koristit u većini slučajeva najduže. Da bi odabrani monitor najpotpunije odgovarao našim zahtjevima, važno je odrediti njegovu funkciju, nije svejedno da li ga koristimo za igre, za posao ili za gledanja filmova. Ako je moguće provjerimo sve osobine do konačne kupovine.

Veličina monitora
Pri odabira monitora prvo se javlja jednostavno pitanje, veličina monitora. Veličina ekrana ovisi o raspoloživosti prostora, namjeni korištenja i osobnim preferencijama. Prosječna veličina današnjih monitora iznosi 17-34 inča i ona je idealna za svakodnevno korištenje (surfanje webom, gledanje filmova, korištenje MS Office paketa itd.). Važno je znati, sa veličinom omjerno rastu i cijene. Ako imamo dovoljno prostora i novčanih sredstava za veći monitor, obratimo pažnju i za veću rezolucije. U suprotnom slučaju gubimo na kvaliteti slike.

Rezolucija
Poznato pravilo kaže: „Slika je bolja što je rezolucija veća“. Međutim, to će vam pravilo vrijediti samo u slučaju dobrog omjera rezolucije i veličine ekrana. Mnogima ni HD rezolucija nije dovoljna, zato proizvođači nam nude QHD, 4K monitore (rezolucije 3840 x 2160) , ali postoji brojka koju već ljudsko oko ne može razlikovati, samo u porastu cijene.

Vrijeme odziva monitora
Vrijeme odziva LCD monitora označava koliko brzo monitor prikazuje pokretne slike, što je za gamere od velike važnosti. Vrijeme odziva mjeri koliko brzo pojedinačni pikseli monitora mijenjaju boju (u milisekundama) – što je ovaj broj manji, to se pikseli brže mijenjaju. Stručnije rečeno, vrijeme odziva je vrijeme potrebno jednom pikselu LCD ekrana da pređe iz potpuno aktivnog crnog stanja u potpuno neaktivno bijelo stanje, pa ponovo u početno stanje. Osim igrica i u svijetu filma se javlja kao prednost.

LCD ili LED monitor?
Pitanje je varljivog karaktera: nazivi ne spadaju u istu kategoriju. LCD je tip monitora, a LED  je zaslon sa svjetlećom diodom. Ova vrsta zaslona, odnosno monitora nešto je suvremenija i skuplja od LCD tehnologije, a danas se smatra i kvalitetnijom. 

Za koji uređaj tražite monitor?
Postoji razlika između monitora za računalo i monitor televizora. Pazite na činjenicu da monitori imaju slične specifikacije pa se kod odabira možete voditi karakteristikama poput vremena odaziva, rezolucije, dodatnih ulaza ili izlaza. Postoji monitor i za bežićne veze, ovako raspolaže sa većim prostorom korišćenja.

Na što još paziti?
Da bi monitor osigurao apsolutno izvanredne slike mora podržavati i dovoljni kontrast omjer i osvijetljenost. Dobro je ako monitor ima mat zaslon što će osigurati puni kut gledanja. Ako je IPS monitor pred našim očima, možemo biti sigurni da će osigurati puno vidno polje. Možete odabrati zaslon osjetljiv na dodir, ili dodatne značajke kao što su okretni ekran ili 3D prikaz.
Extreme Digitalni nudi širok spektar kvalitetnih, jeftinih monitora. Provjerite našu ponudu i pronađite svoj savršeni monitor!