Tvrdi diskovi

Rezultati: 261

Tvrdi disk za spremanje podataka

Neophodna oprema jednog računala je, dobar tvrdi disk. Važno je izabrati odgovarajući jer on raspolaže sa svim našim podacima. Idealan HDD je prvenstveno brz i tih sa velikim kapacitetom. Naravno savršenost je rijetkost zato i košta, ali tržište nam nudi puno izvrsnih alternativa.

Mobilni ili brz – vanjski ili unutarnji HDD
Tvrdi diskove može se vrstati u nekoliko aspekata. Među njima je primarni uvjet vanjski ili unutarnji. Iako vanjski tvrdi disk ima nekoliko prednosti u odnosu na unutarnje (npr. prenosivost), veliki je prednost unutarnjih diskova je brzina.

Veličina diska 
Važan faktor je veličina diksa. Najrasprostranjeniji diskovi su dimenzijom od:  3,5" i 2,5”. Postoji još i 1,8" veličina za ugradbene uređaje, ali uglavnom iznad te dimenzije dominiraju na tržištu. Iako je veći 3.5” hard diskovi su dizajnirani za stolna računala, dok je 2,5” verzije popularni u prijenosnim računalama.

Učinak HDD-a
Bitno je sučelje tvrdog diska. Najčešće može biti FireWire SATA ili USB. Sučelje tvrdog diska zato je bitno jer od toga zavisi brzina prijenos podataka. Može biti naprimjer: USB 2.0, USB 3.0, ili SATA 2, SATA 3.

Kapacitet HDD-a
Ključna značajka hard diska je kapacitet, što znači da koliko podataka može pohraniti. Što je veći kapacitet, ima više mjesta za podataka i povećava učinkovitost. Veličina kapaciteta su najčešće od oko 500 GB do 6 TB.

Brzina čitanja i pisanja HDD-a
Brzina rada računala zavisi i od brzine hard diska. Broj okretaja je najčešće između 5400 i 7200 okretaja po  minuti. Za veći broj okretaja potrebna je i brži priključak.

SSD vs HDD
Osim brzine i kapaciteta može biti bitna značajka i razina buke. Tihi rad uglavnom SSD može pružiti. Za razliku od tradicionalnih HDD diskova, SSD diskovi rade bez pokretnih dijelova, što jamči gotovo bešumni rad. Osim toga rad SSD-a je znatno brža. Nedostatak je u odnosu na HDD-a, da imaju manji kapacitet i daleko su skuplji.

Extreme Digital nudi široki izbor diskova da bi mogli izabrati najprikladniji po Vašim potrebama. Unutarnje i vanjske HDD, SSD, kučišta, različitih tipova i karakteristike.