Tvrdi diskovi (434)

Ukupno 434
Uredi

Rezultati: 434

Najpopularniji proizvodi

U toj kategoriji dostupni su slijedeći brandovi: Acer, Adata, Apacer, Asus, Axagon, Blackbird, Corsair, Crucial, Crucial-micron, Dahua, Delock, Emtec, Gembird, Gigabyte, Goodram, Hikvision, Hikvision storage, Intel, Intenso, Janda, Kingmax, Kingston, Kioxia, Kolink, Lc-power, Lc power, Logilink, Na, No name, Orico, Patriot, Philips, Pny, Samsung, Sandberg, Sandisk, Satechi, Sbox, Seagate, Silicon power, Toshiba, Verbatim, Wd, Western digital

 

Tvrdi disk za spremanje podataka

Neophodna oprema jednog računala je, dobar tvrdi disk. Važno je izabrati odgovarajući jer on raspolaže sa svim našim podacima. Idealan HDD je prvenstveno brz i tih sa velikim kapacitetom. Naravno savršenost je rijetkost zato i košta, ali tržište nam nudi puno izvrsnih alternativa.

Mobilni ili brz – vanjski ili unutarnji HDD
Tvrdi diskove može se vrstati u nekoliko aspekata. Među njima je primarni uvjet vanjski ili unutarnji. Iako vanjski tvrdi disk ima nekoliko prednosti u odnosu na unutarnje (npr. prenosivost), veliki je prednost unutarnjih diskova je brzina.

Veličina diska 
Važan faktor je veličina diksa. Najrasprostranjeniji diskovi su dimenzijom od:  3,5" i 2,5”. Postoji još i 1,8" veličina za ugradbene uređaje, ali uglavnom iznad te dimenzije dominiraju na tržištu. Iako je veći 3.5” hard diskovi su dizajnirani za stolna računala, dok je 2,5” verzije popularni u prijenosnim računalama.

Učinak HDD-a
Bitno je sučelje tvrdog diska. Najčešće može biti FireWire SATA ili USB. Sučelje tvrdog diska zato je bitno jer od toga zavisi brzina prijenos podataka. Može biti naprimjer: USB 2.0, USB 3.0, ili SATA 2, SATA 3.

Kapacitet HDD-a
Ključna značajka hard diska je kapacitet, što znači da koliko podataka može pohraniti. Što je veći kapacitet, ima više mjesta za podataka i povećava učinkovitost. Veličina kapaciteta su najčešće od oko 500 GB do 6 TB.

Brzina čitanja i pisanja HDD-a
Brzina rada računala zavisi i od brzine hard diska. Broj okretaja je najčešće između 5400 i 7200 okretaja po  minuti. Za veći broj okretaja potrebna je i brži priključak.

SSD vs HDD
Osim brzine i kapaciteta može biti bitna značajka i razina buke. Tihi rad uglavnom SSD može pružiti. Za razliku od tradicionalnih HDD diskova, SSD diskovi rade bez pokretnih dijelova, što jamči gotovo bešumni rad. Osim toga rad SSD-a je znatno brža. Nedostatak je u odnosu na HDD-a, da imaju manji kapacitet i daleko su skuplji.

Extreme Digital nudi široki izbor diskova da bi mogli izabrati najprikladniji po Vašim potrebama. Unutarnje i vanjske HDD, SSD, kučišta, različitih tipova i karakteristike.